Shimmerdimmer

Mitt land är frusen musik.

Att hälla asbest i hjärtat mot kärlkramp?

Kategori: Allmänt, Funderingar, åsikter och propaganda, Historia, Hälsa och sjukdom

I eftermiddag har jag fortsatt läsa i läkarboken. Eftersom jag redan har ganska bra koll på allmän anatomi och fysiologi kan jag hoppa över de styckena och gå direkt på sjukdomslära som jag kanske ligger efter lite i.
En sak jag har lagt märke till är att boken känns lite inaktuell på vissa punkter och att kunskaperna om sjukdomar inte var vad de är i dag - inte ens hos de som skrivit (boken är indelad i kapitel och skribenterna är docenter, apotekare och medicine licentiater). "Man är inte helt säker på varför..." syns lite här och var. Något annat jag stör mig på är att antibiotika är den rekommenderade behandlingen för praktiskt taget allt! Inte undra på att man får problem med resistenta bakterier. Resistens nämns till och med lite här och var i boken. Mot löss och loppor rekommenderar de förresten DDT. Det är alltså ett insektsgift vars skadeverkningar upptäcktes först senare och det förbjöds i många länder på 70-talet. Det finns även samband mellan DDT och diabetes och det tros öka risken för cancer. Dock ska man inte sticka under stol med att DDT bidrog till att minska utbredningen av malaria på många platser. Fast till vilket pris?
Hur som helst reagerar jag på ett par saker i kapitlet om hjärtat och dess sjukdomar. Ta en titt på de här bilderna:
Bildtext: Operationsmetod för behandling av angina pectoris. Hjärtsäcken öppnas och i den hälls en uppsamling av asbest. Därvid uppkommer en "steril inflammation", som medför ökad tillförsel av blod till muskeln.
 
Det tycker jag faktiskt låter väldigt osunt, att skära ett hål i hjärtat och hälla i asbest. Nästa bild illustrerar operationen av en stenos i hjärtat.
 
Kirurgen går helt enkelt in och petar upp den förträngda klaffen med fingret. Fast så kanske man fortfarande gör, vad vet jag? Jag är ju ändå ingen hjärtkirurg.
 
Även om allt inte handlar om sjukdomar har jag tagit mig igenom nästan halva boken utan att bli övertygad om att jag lider av någon allvarlig sjukdom. Målat naglarna har jag gjort också. Jag brukar inte vara så ambitiös med sånt och på sin höjd är det enfärgat som gäller men i dag blev det så här i alla fall:
 
This afternoon I continued reading in the medical book I found. I raged over the excessive use of antibiotics and DDT and reacted on two images in the heart disease chapter. Is it a good idea to pour asbestos into one's heart to treat angina pectoris? Really? Asbestos?
I also painted my nails. Slightly more ambitious than normally.
 
 

Familjen kött och familjen Addams

Kategori: Allmänt, Funderingar, åsikter och propaganda, Högtider, Mat och dryck

Nu sitter jag och efter-lunchen-fikar kaffe och tofuglass. Pappa lagade rotmos och fläsklägg i går kväll så det har jag just ätit. Rotmos och fläsklägg måste vara någon slags paradrätt i det här huset. Om man skiter i nyttighetsdebatten ett tag är är kött en sån där sak som vi gillar i den här familjen, särskilt en riktigt god stek är oslagbart. Det kan man liksom inte ifrågasätta. Jag tror nog att jag talar för både mig och pappa när jag säger det.
 
Innan maten tog jag en promenad men stövlarna jag valde var intrampade på något vis så nu har jag faktiskt lite ont i ena hålfoten. Jag var nog mycket värre på att trampa in skorna (tänk lite åt plattfotshållet) när jag var yngre, nu försöker jag nog tänka lite mer på hur jag går, inte bara för att det ser fult ut och förstör skorna utan för att det säkert sliter på både knäna och ryggen.
 
Vissa källor säger att det är halloween i dag. Halloween på en onsdag för såklart tankarna till Wednesday Addams i alla filmer och serier som gjorts om just familjen Addams. Hmm, tänkte jag. Kan man göra nåt kul av det? (Jag förstår att "kul" kanske inte är rätt ord här".) Jag sprejade i alla fall håret svart, det blev så där och färgen hamnade lite här och var på huden, även om jag knöt fast plastpåsar runt halsen.
 
Nu ska jag i alla fall hämta posten, sedan ska jag fortsätta att läsa. När jag rotade i bokhyllorna härom dagen hittade jag nämligen en läkarbok från 1962. I pärmen står morfars namn textat med stora bokstäver. Den är lite inaktuell på många områden men jätteintressant och ger mig kunskaper som kan komma väl till pass när apokalypsen kommer och sjukvården slås ut...
Notera bokmärket. Ja, det är en siluett av mig. Från en promotiontidning för Molkoms Folkhögskola.
 
Now I'm sitting here, having some coffe and tofu ice cream. Last night dad made eisbein and hutspot (never heard those words before, I had to look it up on Wikipedia), that's more or less a signature dish in this house. If you just ignore the debate about healthy or not we love meat and steaks. Nothing beats a good steak.
Before lunch I took a walk but the boots I chose made my left foot hurt. I think I used to walk more "inwards" with my foot back when I actually used those shoes.
Apparently it's also halloween today. On a Wednesday. Wednesday, halloween, Wednesday Addams? Why not? So I sprayed my hair black, just to try it. Now I look even more foreign, you see every now and then people tell me I just don't look Swedish. Not sure if that's good or bad. But now I'm going to se if there is anything in the mailbox, then I'm going to continue reading in grandpa's old medical book I found the other day. It's out of date but interesting and I think it can teach me useful things for when the apocalypse comes and modern healthcare falls apart.
 
 
 

Arbetsförmedlingen och ett par fina fynd

Kategori: Allmänt, Funderingar, åsikter och propaganda, Jobb, Loppis och secondhand, Shopping

Arbetsförmedlingen som sagt, det var bara att trotsa regnet och ge sig iväg. Innan hann jag in på klädloppisen och köpte mig två tröjor. Jag ser jättemånga blogginlägg om folk som gillar stickat. Det gör jag också.
 
Iappropå Arbetsfrmedlingen, folk bara klagar och klagar på dem. Många säger att de inte känner en enda som har fått jobb genom Arbetsförmedlingen och det kan vara sant. De är ju ganska ... passiva av sig. Att man skulle bli illa behandlad av känslokalla byråkrater är ingenting jag har märkt av. Min arbetsförmedlare är sympatisk, säger saker som "det kan du ju göra om du vill och orkar" och verkar vara typen som bakar cupcakes och syr gardiner på fritiden.
Och när vi ändå talar om gardiner; efter besöket sprang jag in på den andra loppisbutiken som hade rea på alla gardiner och tyger. Där fick jag äntligen tag på ett par gardiner till mitt rum istället för de där efter mormor. I det här huset har vi nämligen en mystisk brist på snygga gardiner. Hoppfullt går man ned i källaren och kollar i gardinbyrån och alltid slutar det med en besviken suck och ett "nää". Dagens fynd var lite fulsnygga på något vis men gjorde mitt rum lite mysigare. Materialet är samma som gardinerna i köket.
 
På vägen hem sket jag i alla fall i om jag blev blöt och trampade på som en själlös legosoldat, vattnet hade redan börjat läcka in i kängorna i alla fall och det fanns inte mycket att göra åt det. När jag kom hem hängde jag upp kläderna i pannrummet, bytte om och åt lunch framför tvn. Programmen som visas på dagen är så fruktansvärt ostimulerande men jag fastnade några minuter framför Allt för Sverige. Undrar om det kan vara andra eller tredje säsongen men konceptet är i alla fall att ett gäng svenskättlingar från USA kommer och söker sina rötter. Ganska roligt.
 
Today I had an appointment at the unemployment office. Nice to walk in the rain. On my way home I didn't give a damn and kept marching like a soulless mercenary. I'd get wet anyway, there was nothing to do about it. At the secondhand stores I bought new curtains for my window and two nice sweaters.