Shimmerdimmer

Mitt land är frusen musik.

Äpplen, äpplen och åter äpplen

Kategori: Allmänt, DIY och pyssel, Mat och dryck

När jag frågar pappa om det brukar vara så här mycket äpplen säger han att nja, det är nog mer än vanligt. Jag har ingen riktig koll eftersom jag inte har varit äppelansvarig förut och det som inte har använts har helt enkelt blivit bortkastat. Eftersom jag hatar att slänga fullt användbar mat (det här gäller även för saker) tänker jag inte låta mer än nödvändigt förfaras - gratis mat är ju ändå gratis mat! I dag var jag ute och klättrade lite i träden, det jag fick tillsammans med äpplena som redan låg i kylen vägde inte mindre än fem kilo! Vad kan man göra av fem kilo äpplen? Tidigare i dag bakade jag en kaka och nu i kväll kokade jag en dubbel sats äppelkompott. Det är busenkelt.
 
Torkade äppelringar skrev jag om härom dagen. Sedan dess har jag provat att torka äppelbitar genom att skära i mindre bitar och lägga dem på hushållospapper. Det funkade men var mycket mer tidskrävande och gav ett sämre resultat än att skära dem i ringar och hänga upp.
För några dagar sedan fick jag en idé som jag fortfarande inte vet om den är bra eller dålig: Den gick ut på att jag varvade äpplen och socker i en glasburk och ställde skiten i ett varmt fönster. Efter bara några timmar hade större delen av sockret smält och tagit smak av äpplena. Sedan dess har jag gått och smakat på äppelsirapen med sked lite då och då men jag har ingen aning om vad man kan ha den till. Undrar om den börjar jäsa om den står kvar och om det i så fall är gott eller bara smakar mäsk? Jag har ingen som helst koll på bryggning så det är bara en gissning. Det enda jag vet är att vildjäsning som det här förmodligen är inte alltid blir bra.
 
I går och i dag:
 
Förut försökte vi elda upp rishögen från syrénhäcken men det gick fortfarande inte. När vi tände brann det på rätt bra men sen gav det sig så fort tändoljan var slut. Annars har jag gått runt hela dagen och smaskat i mig marknadsgodis från i går. Pappa åkte nämligen med till Råda, även om det inte var särskilt mycket att se. Jag köpte ett paket bomullsrondeller, det säger mer om marknaden än om mig.
 
Och jag sa ju att äppelkompott är så busenkelt. Skala, kärna ur och skär upp 5-6 äpplen i mindre bitar och lägg dem i en gryta. Låt äpplena koka 5-10 minuter med en deciliter vatten och en skvätt pressad citron. Rör sedan ned en deciliter socker, koka någon minut och ta sedan av det från plattan. Mängden citron kan man prova sig fram lite med och i dag lyckades jag få en riktigt läcker balans mellan sött och syrligt.
Vad mer kan man göra av äpplen?

Och till fika blir det...

Kategori: Allmänt, Funderingar, åsikter och propaganda, Mat och dryck

Jag provade att baka en äppelkaka på bara de där vita äpplena, innan de blir dåliga går de igenom ett stadium där skalet och delar av eller hela fruktköttet är nästan genomskinligt. Då är de karamelliskt söta och underbart goda. Vad tror ni? Gör det någon skillnad vilka äpplen jag använder?

Mobilhållare - återbruk

Kategori: Allmänt, DIY och pyssel, Funderingar, åsikter och propaganda

Den här idén har jag lånat från någon återbruksblogg. Tyvärr kan jag inte komma ihåg vilken men eftersom det varken är unikt eller svårt att komma på kan jag tänka mig att många har fått samma idé. När man laddar mobilen och lägger den på golvet får man igen för allt elakt man gjort under dagen i form av en snubbeltråd. Alltså är det smartare att hänga upp vad det nu är man har på laddning så kan man göra hur mycket hemskheter man vill utan att karma ger igen...
 
Jag började med att ta en tom hudlotionsflaska jag hade haft liggande i en låda ganska länge för att den "kunde vara bra att ha". Tanken var också att jag skulle klä in den i en snygg 70-talstapet också men det sket jag i. Det blev bra ändå. Fast man kan ju göra det. Om man vill.
 
Sedan skar jag den så här. I början är det lättare att skära, sedan passar det bättre med sax.
 
Tanken sen var ett hål på den delen som är lite längre så att man kan hänga upp den på en spik. När jag till slut lyckats sticka hål i plasten (med en nål och en liten kniv, det går nog lättare med en syl) gjorde jag två till för att man skulle kunna fästa den på sänggaveln. Va? Hur ska du fästa den på sänggaveln om du har två hål till? Jo, så här: 
Åt helvete med spikhålet, det är lättare att hänga upp den med ett snöre om man har en liten spik i väggen också.
 
Jag har hittat ett läderband att sätta den där berlocken i också, ganska sött.
 
Nu är maten färdig, tror ni jag kan få med mig pappa på marknad sen? I morse lät det ganska optimistiskt. "Ja, det är ju inte långt undan om det inte regnar."