Shimmerdimmer

Mitt land är frusen musik.

En kvällspromenad

Kategori: Allmänt

För att slippa ta konflikten om hur mycket jag hatar dokusåpor bestämde jag mig för att det var bäst att fly fältet när min ytliga syster bänkade sig framför Farmen. Jag tog en promenad, flanerade runt på mataffärerna och tittade på kvällens skyltfönster, kände den underbara kylan genom strumpbyxorna.
 
Förresten, är det någon som minns pyjamasbyxorna jag sydde i september?

Att vakna en timme för tidigt till en underbar dag

Kategori: Allmänt, Skola och utbildning

Miroi i dag igen. Coachen hade något möte i går så vi fick komma i dag istället. I morse trodde jag att jag vaknade precis innan klockan ringde, minutvisaren pekade på nian. Men varför var pappa i så fall kvar och slamrade i köket? Jag kom ned och såg att klockan var tio i sex och inte tio i sju. Fan! Bara att gå upp tillbaka och halvsova tills klockan ringde.
 
En timme senare gick jag upp, gjorde mig i ordning och skuttade ut till cykeln. Alla gamla blöta sadeltorkarpapper stirrade hånfullt på mig men jag bestämde mig för att ta tag i det en annan gång och fyllde på den lilla högen i cykelkorgen med ännu ett blött papper.
Två plusgrader, ren och fuktig luft, att det duggregnade lite gjorde ingenting, det var verkligen en härlig morgon! Inte ens att jag åkte omkull på isen i dödabacken kunde göra saken sämre, det var bara mysigt.
 
Efter att ha pratat lite med jobbcoachen om läget promenerade jag upp till centrum för att posta en ansökan till vattenlandet. Lite udda att de bara tar emot ansökningar via brev. Nu tittade solen fram och det var ännu härligare att vara ute!


Efter tio ringde jag ett samtal till en potentiell praktikplats och lagom till lunch fick vi gå hem. De här korten fick mig att le för att man ser min hand. Det är ju ... lite av ett misslyckande.
I kväll tänker jag ta bussen till Sunne för i morgon är det något slags jubileum på andrahandsbutiken. Tydligen har de ett par mannekänguppvisningar, utlottning av presentkort och de "bjuder på smått och gott". Det vill man ju inte missa!

En god kaka med ännu godare deg

Kategori: Allmänt, DIY och pyssel, Mat och dryck

Varför finns det aldrig kaffebröd i det här huset?! frågade jag mig själv förut, även om jag redan visste svaret. Godis och sötsaker har liksom en mystisk förmåga att försvinna.
Jag påminde mig om att jag hade sett ett recept på bloggen Husmorsskolan för ett tag sedan som lät trevligt. Hon kallade det för pannbullar men det tyckte inte jag lät så trevligt. Pannbullar, det låter nästan mer som något slags straff än ett kaffebröd. Jag dubbelkollade att jag hade alla ingredienser och snörde på mig förklädet. Receptet är av lite äldre modell och en del mått mäts i kaffekoppar. En kaffekopp är ungefär 1,5 deciliter. 
 
Till degen behöver du:
1 liter mjöl
2 kaffekoppar socker
3 deciliter mjölk
150 gram smör
1 ägg
3 teskedar bakpulver
1 tesked kardemumma
 
Och till fyllningen:
150 gram smör
2 kaffekoppar havregryn
1 kaffekopp socker
1 matsked kanel
 
 
Vispa ägg och socker tills det blir pösigt. Det tar fruktansvärt lång tid så om du har en tjänare eller köksslav är det lämpligt att låta honom/henne göra det. Efter två timmar och fyrtiofem minuters vispande tappade jag tålamodet och lät det vara som en smet och det gick hur bra som helst! [Notera en viss ironi]
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma, rör ned blandningen i det vispade ägget och varva med mjölk. Smält smöret och häll i. Nu kommer du ha en oemotståndligt god deg, försök att inte äta upp den.
Nu är det dags att göra fyllningen. Smält smöret och blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
 
Tryck ut degen i en smord och bröad långpanna, alltså en ugnsplåt med kanter. Bred på fyllningen och grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Om du vill kan du jämna till ytterkanterna innan du ställer in plåten och "råka" äta upp spilldegen...
Voilà! Nu är det bara att skära upp i lagom stora rutor.