Shimmerdimmer

Mitt land är frusen musik.

Regnig onsdag med film

Kategori: Sport och fritidI dag har det varit utvecklingssamtal i klassen och jag som har mitt i morgon var praktiskt taget ledig i dag. Det betydde en väldigt frivillig sovmorgon fram till fikat. Strax innan halv åtta vaknade jag och blev varse att de regnade, så jag stängde fönstret och somnade om eller något i den stilen. Kanske sov jag i perioder till strax efter nio, kanske var jag mest vaken. Jag har inte reflekterat så mycket över det eftersom det efter fikat var visning av ettornas och tvåornas vårprojekt. Majoriteten var jättebra, jag hade statistroller i två ettafilmer och satt under Tack till i ytterligare en eller ett par filmer.

Nu regnar det i alla fall, men jag har paraply, så ingen skada skedd. För övrigt har jag börjat packa och städa ur rummet ganska rejält. I går kväll fick jag höra "Oj, vad rent det är!". I går kväll tog jag även en promenad på en och en halv timme i försommarkvällen. Härligt! Jag gillar att promenera och här är en random dikt eller någonting i den stilen. Den handlar om kontraster.

Två par kängor
Taktfast marscherande
Men ändå
Graciöst arm i arm


30 maj

Kategori: HistoriaDe senaste två dagarna har vi suttit och redigerat Albanienmagasinet som ska tryckas nu i dagarna, så i brist på spännande läsning om vad jag sysslar med tog jag mig koll vad som hänt på dagens datum genom historien. Det enda som kan vara värt att lyfta fram är en födsel och ett dödsfall.

30 maj 1846 föddes den ryske guldsmeden Karl Fabergé. Som namnet antyder var hans pappa fransman men hade ryskt medborgarskap. Han tillverkade bland annat de juvelprydda påskägg Tsarerna Alexander III och Nikolai II varje år gav sin fru. Vissa är försvunna, men ett betydande antal finns bevarade. Är du sugen på att köpa ett äkta fabergéägg får du punga ut med ett antal miljoner pund. På riktigt.
Här finns en länk till bilder av större delen av alla ägg som gjordes under perioden 1885-1917.
Karl Fabergé dog i landsflykt 1920.

Dödsfallet är det franska nationalhelgonet Jeanne d'Arc som brändes på bål av engelsmännen för kätteri. Eftersom det var så länge sedan som 1431 litar jag inte blint på exakta datum, men jag tycker - som sagt - att det är intressant att lyfta fram.
När hon var tolv år började hon få visioner och se helgon som sade olika saker, bland annat att driva ut engelsmännen som i och med hundraårskriget (som inleddes 1337) hade erövrat delar av landet.
Fransmännen (inklusive hon själv såklart) ansåg att hon var sänd av Gud medan engelsmännen sade motsatsen...
När hon till slut ställdes inför den tidens inte särskilt rättssäkra domstol struntade den franske kungen fullständigt i henne och lät engelsmännen bränna den då 19-åriga Jeanne som häxa. Jobbigt. 1920 helgonförklarades hon i alla fall av katolska kyrkan och hennes minnesdag är på just det här datumet. Både på slagfältet och i fängelset bar hon manskläder och hade kort hår, vilket även det uppfattades som straffbart.


Jeanne d'Arc, målning ca. 1485, konstnär okänd. Tillhörande Centre
Historique des Archives Nationales i Paris
Skogaholmslimpa

Kategori: Mat och dryck

I morse på frukosten reflekterade jag över att bröd inte ska vara nyttigt i de mängder folk äter det i dag - onaturlig föda för människan. Sedan såg jag att det fanns Skogaholmslimpa i brödkorgen. Då fick bröd vara hur onyttigt det ville, det är det värt. Skogaholmslimpa är sinnessjukt gott! Tänk till exempel när man sitter med en liten bit man brutit loss och sitter och trycker ihop, rullar mellan fingrarna tills den blir en liten, hård boll. Underbart!


Foto: FazerI går kväll var det grillning på gång. Goda, rinniga köttbitar och skämt om katter förgyllde kvällen lite grann - även om vi inte var stort mer än ett halvt dussin. Här är en bild på vad som kan klassas som riktigt tunga droger, ingenting för veklingar.

Foto: FazerSedan fick jag veta att de som följer Riget skulle se vad som senare visade sig vara sista avsnittet, så jag knallade ned till Västan. Sjukt underlig serie, lite synd att jag inte följde den från början.

I dag ska vi ha något slags internationellt café. Jag har fortfarande inte fattat helt vad det går ut på, men tydligen ska vi som är här prata om Albanien-resan. Det ska nog gå bra, ser ni.