Recept: Stompa
Kategori: Allmänt, Funderingar, åsikter och propaganda, Mat och dryck
Vad fan är Stompa? Det låter som något slags bajs!
Inte då, men jag har inte bakat det sedan någon gång runt 2004. I Uppsala. Det är alltså ett hällbröd som har traditioner norrut har jag för mig. Det går att baka dem på en häll, men precis som de flesta nuförtiden gör jag dem helst i vanlig stekpanna. Nu ikväll regnade det så jag bestämde mig för att försöka igen. Jag använde mig av två recept, blandade lite och modifierade så att det passade mig.
Du behöver:
15 dl mjöl (egentligen rågsikt, men det sket jag i och blandade skrädmjöl, vetemjöl och en näve havregryn)
Lite salt
4 tsk brödkrydda eller 2 tsk anis och 2 tsk fänkål
2 tsk bikarbonat
5 dl fil
1,5 dl sirap (det går tydligen med honung också)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i filen och sirapen. Jag använde ungefär 14 dl av mjölet i degen och den sista till utbakningen. Knåda ut degen och dela upp den i ungefär 20 klumpar som du rullar till bollar. Platta eller kavla ut bollarna och stek dem på låg värme, bara någon minut på varje sida. De ska inte bli för mörka och precis som med pannkakor blir den första inte så bra.
Nu kan du avnjuta dina varma bröd och du behöver inget pålägg - det är skitgott i alla fall. Extra skitgott blir det med mjölk till. Degen var också ganska god men jag har ingen koll på hur bra det är eftersom den innehåller bikarbonat.



