Shimmerdimmer

Mitt land är frusen musik.

Recept på ett vanligt jävla vetebröd

Kategori: Allmänt, Mat och dryck

 
När pappa åker på spelövning blir jag själv hemma och det är ju lite långtråkigt. I kväll bestämde jag mig för att baka lite eftersom vi hade jäst hemma och det började bli dåligt med bröd i frysen. Vetemjöl var det vi hade hemma så ett vanligt vetebröd var väl lämpligt? För att göra det lite roligare blandade jag i en näve havregryn i degen. Du kan såklart ta mer, mindre eller skita i havregrynen helt och hållet. Det är faktiskt helt upp till dig.
 
Ingredienser:
50 gram jäst
100-150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk kardemumma
1,4-1,5 l vetemjöl
Havgregryn eller något annat gott. Russin eller frukt kanske men det tycker jag är skitäckligt i bröd
 
Jag la upp ingredienserna som de ofta gör i matlagningsprogram - mest för att det är snyggt. Ha med allt som finns på bilden (utom tomaten i bakgrunden, den får inte vara med, detsamma gäller avocadon och kaffet).
 
 
Jag valde att ha musik på också, det är kul.
 
 
Gör så här:
Smula jästen i bunken och smält sen smöret i en kastrull.
 
 
När smöret är smält häller du över mjölken, nu kommer det se sjukt gott ut (tycker i alla fall jag). Se till att det blir 37 grader (fingervarmt).
 
 
När mjölksmöret är trettiosjugradigt häller du lite av det över jästen. Rör runt med en träslev eller nåt i den stilen och häll på resten av mjölksmöret. Ös sen i nästan allt mjöl. Lite sparar du till utbakningen. Nu ska socker, lite salt och eventuell brödkrydda i också. Kardemumma gillar jag, så det fick det bli. När mjölet är i är det enklare att börja gegga runt med händerna. Nu är det viktigt att du inte är på en dålig låt i spellistan, det är nämligen ganska olämpligt att byta om du inte vill göra ren datorn från deg resten av kvällen.
När degen ser ut som en deg låter du den jäsa under bakduk 10-20 minuter. Inse plötsligt att du glömt havregrynen och försök hysteriskt baka in dem också. Ärligt talat vet jag inte hur mycket mjöl jag använde, jag slutade räkna efter fem deciliter eller så. Gå efter att det ska vara en schysst deg istället.
Nu när det jäser kan du passa på att plocka undan och diska upp lite så du slipper göra allt på samma gång. Du kan också passa på att smaka lite på degen. Den är skitgod. Sätt på ugnen också, 225-250 grader i mitt fall. Känn att det luktar bränt och upptäck att pappa lämnat ett odiskat galler i ugnen när han hade lagat stek härom dagen. Ta ut gallret med grytlappar men bränn dig ändå. Svär över pappa och över din egen klantighet och skölj under kallt vatten en liten stund.
 
När du tycker att det har jäst färdigt är det dags att baka ut. Du kan göra limpor, kransar eller lite vad du vill, men jag valde att göra nåt bullaktigt. Gör du en stor grej istället för många små ska ugnstemperaturen vara lite lägre och gräddningstiden lite längre. Bullar ja! Så var det, just det. Jag gjorde lagom stora bollar som jag la på en plåt och plattade till lite grann med handen. Och så in i ugnen typ 5-10 minuter. Allt fick inte plats på plåten så jag sparade en bit som jag gjorde en liten korv av och gräddade när de andra var klara.
 
 
Nu kan du avnjuta ditt nybakade bröd, antingen med pålägg eller bara sådär. Fantastiskt, det här kan vara meningen med livet!
 
Kommentera inlägget här: