Om kastanjer av olika slag, vill jag berätta idag!
Kategori: Sport och fritid
Från barken på ädelkastanjeträd kan man utvinna tannin som ingår i garvsyra. Garvsyra är för ordningens skulle inte något som får en att skratta, det luktar enligt uppgifter väldigt illa. På grund av lukten var garvarnas fruar förr i tiden de enda kvinnorna som hade rätt att skilja sig.
Garveri är alltså beredningen, eller en slags konservering av skinn och läder. Det ökar hållbarheten och gör skinnet mjukare och följsammare. Med hållbarhet menar jag mest att det skyddar från mikroorganismangrepp och gör att det håller sig längre, men även att det faktiskt blir hållbarare. Det finns olika garvningsmetoder, men jag orkar inte gå in närmare på dem.
För att gå tillbaka till ädelkastanjen har jag hört att dess trä ibland används till att göra vinfat av. Och på tal om återgå; hur var det med mitt eget kastanjeplockande? Jo, innan jag visste ordet av hade jag fyllt en hel såndan där genomskinlig plastpåse från Konsum. Det fanns hur mycket som helst på marken och det föll ned nya hela tiden. Som tur var undgick jag att träffas av dem, det skulle faktiskt ha gjort ganska ont - något hårt och taggigt som träffar en i huvudet efter ett fall på tre-fyra meter. De öppnar sig inte förrän de slår i marken, logiskt. När en faller utlöser det en kedjereaktion och ytterligare ett par taggbollar faller.
Kastanjer, vilken grej!

Kastanj

Hästkastanj
sofia säger:
Bloggadress: http://sofiaskogman.blogg.se/
jag hatar ordet garvsyra