Shimmerdimmer

Mitt land är frusen musik.

30 maj

Kategori: HistoriaDe senaste två dagarna har vi suttit och redigerat Albanienmagasinet som ska tryckas nu i dagarna, så i brist på spännande läsning om vad jag sysslar med tog jag mig koll vad som hänt på dagens datum genom historien. Det enda som kan vara värt att lyfta fram är en födsel och ett dödsfall.

30 maj 1846 föddes den ryske guldsmeden Karl Fabergé. Som namnet antyder var hans pappa fransman men hade ryskt medborgarskap. Han tillverkade bland annat de juvelprydda påskägg Tsarerna Alexander III och Nikolai II varje år gav sin fru. Vissa är försvunna, men ett betydande antal finns bevarade. Är du sugen på att köpa ett äkta fabergéägg får du punga ut med ett antal miljoner pund. På riktigt.
Här finns en länk till bilder av större delen av alla ägg som gjordes under perioden 1885-1917.
Karl Fabergé dog i landsflykt 1920.

Dödsfallet är det franska nationalhelgonet Jeanne d'Arc som brändes på bål av engelsmännen för kätteri. Eftersom det var så länge sedan som 1431 litar jag inte blint på exakta datum, men jag tycker - som sagt - att det är intressant att lyfta fram.
När hon var tolv år började hon få visioner och se helgon som sade olika saker, bland annat att driva ut engelsmännen som i och med hundraårskriget (som inleddes 1337) hade erövrat delar av landet.
Fransmännen (inklusive hon själv såklart) ansåg att hon var sänd av Gud medan engelsmännen sade motsatsen...
När hon till slut ställdes inför den tidens inte särskilt rättssäkra domstol struntade den franske kungen fullständigt i henne och lät engelsmännen bränna den då 19-åriga Jeanne som häxa. Jobbigt. 1920 helgonförklarades hon i alla fall av katolska kyrkan och hennes minnesdag är på just det här datumet. Både på slagfältet och i fängelset bar hon manskläder och hade kort hår, vilket även det uppfattades som straffbart.


Jeanne d'Arc, målning ca. 1485, konstnär okänd. Tillhörande Centre
Historique des Archives Nationales i Paris
Kommentera inlägget här: